d
Tilbage til forsiden
Om Foreningen for Biodynamisk Jordbrug
Biodynamisk dyrkning
Liste over biodynamiske avlere
Her kan du købe biodynamisk
Regler og kontrol
Film og podcast om biodynamik
Frugtbare frø
Biodynamisk såkalender
Biavl
Biodynamisk mad og vin
Materiale om foreningen
Bliv medlem af
Links til relevante hjemmesider
Søg på denne hjemmeside
Kalender

Arkiv over nyheder

Kontakt foreningen

co2-neutralt website


Demeter - Biodynamisk kvalitet, Foreningen for Biodynamisk Jordbrug

Biodynamisk giver mere af det, du ønsker – og mindre af det, du vil undgå
Se den korte udgave her
Du kan læse mere her.

Kom med i biodynamikken - bliv medlem af foreningen.
Det første år for kun 200 kr. Se hvad du får og hvad du støtter her

Bestil Foreningen for Biodynamisk Jordbrugs nyhedsbrev på mail

Følg Foreningen for Biodynamisk Jordbrug på Facebook Følg biodynamikken på Facebook

Se video om biodynamisk jordbrug Se video om biodynamisk jordbrug




Maria Thuns Såkalender for 2024 Maria Thuns Såkalender for 2024 – en god hjælp

I Såkalenderen kan man se, hvornår det er gunstige og ugunstige tidspunkter for at så, plante, luge og høste grøntsager, frugt, bær og markafgrøder. Der er også råd til biavlere om pasning af bier.
Såkalenderen koster 135 kr. og kan købes i mange helsekostforretninger og boghandler. Sælges også fra følgende forhandlere for 135 kr inkl. porto:
• Urtegartneriet, tlf. 86 86 74 30, www.urtegartneriet.dk
• Solsikken, tlf. 86 84 15 46, www.solsikken.dk
• Audonicons Bogsalg, tlf. 86 52 11 17 www.audoniconsbogsalg.dk
• Fantastiske Frø, www.fantastiskefroe.dk



Gratis omlægningstjek om biodynamisk dyrkning
Gratis omlægningstjek om biodynamisk dyrkning
Der er stigende interesse blandt økologer for at lægge om til biodynamisk dyrkning. Foreningen kan i 2023 tilbyde et gratis omlægningsbesøg takket være en bevilling fra Fonden for økologisk landbrug. Det kan afklare, om de biodynamiske principper og regler passer til landmandens holdninger til og ønsker om at udvikle sit jordbrug. Desuden om det er muligt at leve op til de biodynamiske Demeter-regler om biodiversitet, afbalanceret husdyrhold, jordfrugtbarhed og andet, der er mere krævende end økologi-reglerne. I videoen fortælles kort om erfaringer fra mange 'omlægningstjek' hos økologiske landmænd.
Se videoen her.
Interesserede kan henvende sig på tlf. 22 17 25 65 eller info@biodynamisk.dk for at høre nærmere.
Læs her om på hvilke områder biodynamisk dyrkning er anderledes end økologisk.

Helse Guru i Horsens Ny Demeter-godkendt helsekostbutik i Horsens
Helse Guru i Hestedamsgade har et stort udvalg af biodynamiske og økologiske fødevarer og andre produkter. Indehaver Anja Pilegaard arrangerer foredrag i butikken om sundhed og velvære og tilbyder forskellige behandlinger. Se www.helse-guru.dk



Podcast: Michelinkokken og den biodynamiske gartner samarbejder om råvarernes kvalitet Er biodynamiske agurker mere vitale end de konventionelle?
Svaret er ja, hvis du spørger Ph.D. Jens-Otto Andersen, forskningsleder i Biodynamisk Forskningsforening. Hør, hvordan han laver vitalitetstest af agurker fra biodynamiske, økologiske og konventionelle gartnerier i samarbejde med andre laboratorier i Europa. Foreningen har til huse i Hertha Levefællesskab ved Århus. Følg stedets gartner, Birthe Holt, mens hun høster biodynamiske og livskraftige salater og fortæller om sin dyrkning.
Hør den her
Støttet af Fonden for økologisk landbrug
100 biodynamiske år


42 års videnskabeligt forsøg bekræfter: biodynamisk dyrkning giver den bedste jordkvalitet 42 års videnskabeligt forsøg bekræfter: biodynamisk dyrkning giver den bedste jordkvalitet
En sammenligning mellem biodynamisk, økologisk og konventionel dyrkning bekræfter, hvad mange landmænd har erfaret fra praksis: biodynamisk dyrkning giver en levende, sund jord med højt humusindhold. Det store DOK-forsøg i Schweiz har nu fungeret i 42 år, og i en rapport fra det økologiske forskningsinstitut FiBL, der står for forsøget, fremgår det klart, at den biodynamiske dyrkningsform giver den bedste jordkvalitet, større biodiversitet, mindre lattergasemissioner og mere kulstofindhold end økologisk og konventionel dyrkning.
Læs mere her


Podcast: Michelinkokken og den biodynamiske gartner samarbejder om råvarernes kvalitet Michelinkokken og den biodynamiske gartner samarbejder om råvarernes kvalitet
Som køkkenchef på Michelinrestauranten Lyst i Fjordenhus i Vejle går Daniel McBurnie efter lokale, bæredygtige grøntsager med stor smag. Tag med kokken og gartner Endrik Maat ud i kålmarken på Gartneriet Rødmose. Her taler de to fagfolk om, hvordan biodynamiske råvarer giver smag, livsglæde og god ernæring. 
Hør den her
Støttet af Fonden for økologisk landbrug



Kampagne for kontrol og mærkning af GMO Kampagne for kontrol og mærkning af GMO
Foreningen for Biodynamisk Jordbrug og 10 andre organisationer er sammen om en kampagne for at undgå, at GMO-afgrøder 'slippes løs' i landbruget og naturen uden kontrol, risikovurdering, sporbarhed og mærkning.
Hvis de nuværende GMO-regler afskaffes, vil det være slut med at vi som forbrugere kan vide, om den vare, vi køber, er genmodificeret. Det bliver let for frøfirmaerne at lave en masse nye GMO-planter, men umuligt for os forbrugerne at se, om det, vi køber, er GMO eller GMO-frit.
Økologiske og biodynamiske landbrug vil blive påvirket. Økologiske og biodynamiske landmænd hverken vil eller må dyrke GMO-afgrøder, men det vil være næsten umuligt at undgå forurening med GMO, hvis der bliver dyrket genmodificerede afgrøder mange steder omkring dem.

Konsekvenserne er helt i modstrid med planen om en fordobling af det økologiske areal inden 2030. Og det er en underminering af forbrugernes ret til at vide, hvad vi køber.

SKRIV UNDER HER
Læs mere om kampagnen her.



Karl Hennings vitale jord Ny podcast: Karl Hennings vitale jord
En livlig jord med en god krummestruktur. Det er kernen i Karl Henning Mikkelsens landbrug og liv. Den vitale jord er basis for robuste afgrøder - selv i tørkeperioder - og for grøntsager, der strutter af kraft og vitaminer. Hør ham fortælle, hvordan Højbos køer, kokasser og de biodynamiske metoder fletter sig ind i den ydre og indre natur. 
Hør podcasten her.
Støttet af Fonden for økologisk landbrug
Foto: Malene Jensen/Økologisk Landsforening



Ny bog om biodynamisk fødevarekvalitet Film om dyrkningsmetoder for jordens mikroliv og frugtbarhed
Biodynamiske præparater og andre regenerative tiltag kan styrke planternes fotosyntese og deres udskillelse af sukkerstoffer til mikroorganismer i jorden. Det er vigtigt for jordens livsprocesser, kulstofopbygning og for planternes vækst og sundhed. Det handler tre film fra Biodynamisk Forening om. I dem fortæller og viser biodynamisk konsulent Erik Frydenlund, hvordan man kan styrke jord og planter med bl.a. fladekompostering
Se filmene her:
Om fladekompostering: https://www.youtube.com/watch?v=Icz-ge5PPCk
Om regenerativ principper i biodynamisk dyrkning: https://youtu.be/cQ1FdkyT_6M
Om Biodynamisk dyrkning og planternes samspil med jordens mikroorganismer:https://youtu.be/f6VU-tn3vVM

 

Ny bog om biodynamisk fødevarekvalitetNy bog om biodynamisk fødevarekvalitet
Den biodynamiske forståelse af fødevarekvalitet omfatter væsentligt mere end den gængse måde at se på ernæringskvalitet på. Det har Jens-Otto Andersen beskrevet i sin nye bog ’En biodynamisk guide til fødevarekvalitet’. Han er agronom og Ph.D. og leder af Biodynamisk Forskningsforening. Han har i 30 år været aktiv i et internationalt samarbejde om kvalitetsforskning, bl.a. med biokrystallisationsmetoden. I bogen beskriver han en række metoder, som giver et udvidet billede af, hvad kvalitet i ernæringen er, og hvordan fødevarer påvirker os afhængig af, hvordan de er dyrket. Jens-Otto Andersen har evnen til at skrive om emnet i et let forståeligt sprog.
Bogen er rigt illustreret og med mange kildeangivelser. 194 sider, 198 kr. + porto 60 kr.,i alt 258 kr Beløbet indsættes på konto i Merkur 8401 1100215. Husk at oplyse navn og adresse


OlivenolieOgså guldmedalje i 2023 til Demeter-olivenolie
Ved BIOL i Italien, der er en af de mest prestigefyldte konkurrencer i verden for økologisk olivenolie, er Demeter ekstra jomfru olivenolie fra Epikouros i år blevet præmieret for høj kvalitet og suveræn smag blandt 440 produkter fra 17 lande.
Olivenolien fra Epikouros på Peloponnes i Grækenland har vundet guld i både 2019 og 2021 i konkurrence med 500 olivenolier, og blev vurderet blandt de 10 bedste på BioFach 2022 - verdens største økologimesse. Firmaet producerer også biodynamiske oliven af Kalamata-typen, både varianter i lage og uopvarmet/raw. Læs mere om dyrkningen og produkterne og hvor de forhandles på www.graeskespecialiteter.dk



Gartneren, forbrugeren og projektlederen om biodynamiske fordele - PODCASTGartneren, forbrugeren og projektlederen om biodynamiske fordele
Hvorfor vælger forbrugere biodynamiske produkter? Og hvad er det særlige ved biodynamisk dyrkning og fødevarer? 

Hør podcasten 'Derfor biodynamisk' i Biodynamisk Forenings podcastunivers Biodynapod her.


Film om mikro-mølleri på biodynamisk gård Stort udvalg af biodynamiske produkter hos helsam.dk
Det er ikke alle helsekostforretninger, der har alle biodynamiske produkter på hylderne, men deres grossist Helsam kan levere ca. 100 forskellige varer – fra børnemad til seniordrik. Skriv biodynamisk eller Demeter i søgefeltet på www.helsam.dk og se hele udvalget. Man kan bestille det man ønsker og få varerne leveret fragtfrit til den helsekostforretning, hvor det passer en bedst at hente dem. Man kan også få dem leveret til døren - se mere på Kundeservice på helsam.dk
Helsam.dk har ikke alle biodynamiske produkter, f.eks. korn og mel fra Bageriet Aurion, men det får alle helsekostforretninger direkte fra Aurion eller Solhjulet.




Film om mikro-mølleri på biodynamisk gård Film om mikro-mølleri på biodynamisk gård
Ingeborg Pauls og Emile Hansted Berning har startet deres eget mikro-mølleri på Bjarne Schaldemoses biodynamiske gård på Nordvestfyn. Mølleriet hedder Vild Hvede, og de tre udvælger de kornsorter, Bjarne dyrker til mølleriet. Mølleriet er med en østrigsk stenkværn, der er købt via crowdfunding. Se filmen om Vild Hvede og korndyrkningen i balance med gårdens kløvergræsmarker, køer og store naturarealer. https://www.youtube.com/watch?v=t-BWOsbED1w




Vil du have flere biodynamiske råvarer på menuen?Overvejer du at producere eller forhandle Demeter-godkendte produkter?
Der er stigende interesse blandt økologiske fødevareproducenter for at anvende biodynamiske råvarer i deres produkter og kunne mærke dem med de internationale Demeter-mærker. Mærkerne viser, at produkterne lever op til et mere omfattende regelsæt end økologireglerne med særlig fokus på renhed og skånsom dyrkning og forarbejdning. Foreningen for Biodynamisk Jordbrug tilbyder vejledning til virksomheder om råvarer, regler, mærkning og markedsforhold.
Kontakt projektleder Klaus Loehr-Petersen på 86 19 94 45 eller info@biodynamisk.dk og få flere oplysninger.
Aktiviteten er støttet af Fonden for økologisk landbrug


Vil du have flere biodynamiske råvarer på menuen? Vil du have flere biodynamiske råvarer på menuen?
Mange kunder på cafeer og restauranter efterspørger biodynamiske råvarer og produkter på menuen. Det kan være grøntsager, frugt, kornprodukter, mælkeprodukter, olie, safter, vine... Foreningen for Biodynamisk Jordbrug tilbyder vejledning til spisesteder og grossister om muligheder for at få danske og udenlandske produkter.
Kontakt projektleder Klaus Loehr-Petersen på 86 19 94 45 eller info@biodynamisk.dk og få flere oplysninger.
Aktiviteten er støttet af Fonden for økologisk landbrug


Biodynamisk areal 2021 Mere jord i Danmark bliver dyrket biodynamisk efter Demeter-reglene
Fra 2020 til 2021 er det biodynamiske areal vokset med 418 ha, så det nu udgør 4083 ha. En stigning på godt 11%. De biodynamiske jordbrug omfatter alt fra små gartnerier, vingårde og frugtplantager på få ha til landbrug på 200 - 400 ha med blandet produktion: korn, mælk, kød, grøntsager. Se resultater af de biodynamiske metoder for jordens frugtbarhed og fødevarernes kvalitet i andre opslag her på siden.
Klik på figuren for at se den i stor format.


GMO Nej tak Sig nej til nye GMO'er i naturen og landbruget
Stærke interesser i agro-tech virksomheder og blandt gen-forskere vil gerne gøre det lettere at anvende de 'nye' genteknikmetoder som CRISPR/Cas til at manipulere med planter og mikroorganismer. EUs gældende GMO-regler kræver streng kontrol med GMO-planter og krav om bl.a. sporbarhed og mærkning. Det vil disse interesser gerne have slækket på for de såkaldte gen-redigeringsmetoder (ofte kaldet gensaks-metoder). Foreningen for Biodynamisk Jordbrug siger nej til svagere regler for de 'nye' gen-teknikker - og det gør 150 andre grønne organisationer i EU også.



Film om biodynamisk udvikling af nye kornkvaliteter Film om biodynamisk udvikling af nye kornkvaliteter
I det biodynamiske landbrug bruger man nogle særlige metoder til at styrke kornets sundhed og ernæringskvalitet. I tre film fortæller Tína Hansen, der er biodynamisk landmand og kornudvikler, om forskellige kornarter og deres relation til os mennesker. Hun arbejder desuden med forædling af kvik til at blive en plante, der kan give frø i en størrelse, så den kan blive en fødevare, der passer til mennesker i dag.
Se de tre film om Tina Hansens kornudvikling her
(Filmene er støttet af Promilleafgiftsfonden for landbrug)

Film om biodynamisk korndyrkning på Østagergård Film om biodynamisk korndyrkning på Østagergård
På Østagergård ved Jystrup på Sjælland er der balance i den biodynamiske produktion af fødevarer til forbrugere, foder til køer og heste og kulstof til jorden. Opskriften hedder kløvergræs, korn, køer og kompost. Gården er selvforsynende med foder og gødning og bruger eget såsæd. Den forsyner desuden butikker i lokalområdet med mel fra eget mølleri og brød fra gårdens bageri. Den glutenfri havre bliver brugt til fremstilling af børnemadsprodukter, fordi den er analyseret fri for tungmetaller.
I filmen fortæller Østagergårds leder Carsten Hansen om gårdens mange aktiviteter, bl.a. uddannelse af unge, og erfaringerne med at dyrke og forarbejde biodynamisk korn.

Filmen er produceret af Moxtell Produktions for Foreningen for Biodynamisk Jordbrug med projektstøtte fra Promilleafgiftsfonden for landbrug 2021


Film om marksprøjter til de biodynamiske præparater Film om marksprøjter til de biodynamiske præparater
De to markpræparater, humus- og kiselpræparatet, skal sprøjtes ud på markerne hver år. Foreningen har lavet to korte film om marksprøjter, der egner sig til formålet: en med dyser på bomme og en med spredning via luftstrøm. Se dem her.
På siden med videoer er der flere film om, hvordan de biodynamiske præparater bruges til kompost og marker.


Biodynamisk ’mirakel’ i den egyptiske ørken Biodynamisk ’mirakel’ i den egyptiske ørken
Det biodynamiske og antroposofiske initiativ i Egypten, SEKEM, har lavet en kortfilm i samarbejde med ’Home for Humanity’-initiativet for at fortælle historien om et mirakel i den egyptiske ørken. SEKEM virkeliggør og repræsenterer ånden i ’Home for Humanity’, som står for en retfærdig, inklusiv og regenerativ jordcivilisation. SEKEM er en fantastisk historie og en model for en bæredygtig udvikling i Egypten. Se filmen her


Hæfte om biodynamisk dyrkning og kødproduktion Hæfte om biodynamisk dyrkning og kødproduktion
I et biodynamisk jordbrug indgår dyrene som en væsentlig del af livet og helheden på gården. Særligt drøvtyggerne er vigtige for at omsætte kløvergræs til værdifuld gødning og kompost og frugtbarhed i jorden. De giver mælk og kød, og i dette hæfte fortæller 4 biodynamikere og en kok om betydningen af biodynamisk dyrehold og hvad der giver en høj kødkvalitet. Læs hæftet her.
Hæftet en lavet med projektstøtte fra Fonden for økologisk landbrug


Film om velfærdsslagtning af stude på Eliselund Film om velfærdsslagtning af stude på Eliselund
Husdyrene på Eliselund er af stor betydning for gårdens helhed og frugtbarhed. De sikrer et sundt sædskifte og giver værdifuld gødning, der komposteres med de biodynamiske præparater. Studene aflives på gården for at undgå stressende transport - og det giver også bedre kødkvalitet. I filmen fortæller Andreas Barsøe og Nikolaj Dalsgaard om deres landbrug og stude. Se filmen her.

Kok med høje kvalitetskrav fortæller om kød fra biodynamiske køer Kok med høje kvalitetskrav fortæller om kød fra biodynamiske køer
Mikkel Hesselager er kok og produktchef i firmaet Spis min Gris, der forhandler kød fra bl.a. Eliselund ved Haderslev. I filmen fortæller han om den større værdi for firmaets kvalitetsorienterede kunder, der ligger i den biodynamiske driftsform og de produkter, landmændene fremstiller. Se filmen her.


Sådan kan man røre og udsprøjte de biodynamiske præparater Sådan kan man røre og udsprøjte de biodynamiske præparater
Humuspræparatet og kiselpræparatet skal røres ud i vand i en time og derefter sprøjtes ud på jorden og planterne. I to videoer viser gartner Erik Frydenlund, hvilke redskaber man kan bruge, og hvordan man kan bruge dem. Filmene er en del af de informationer, Foreningen for Biodynamisk Jordbrug har lavet om redskaber og teknik til brug i biodynamisk dyrkning, støttet af projektmidler fra Promilleafgiftsfonden for landbrug.
Se også filmen om hvordan man tilsætter de biodynamiske kompostpræparater til en kompostbunke. Se dem her.


Biodynamisk areal Mere jord i Danmark bliver dyrket biodynamisk efter Demeter-reglene
Fra 2019 til 2020 er det biodynamiske areal vokset med 265 ha, så det nu udgør 3665 ha. En stigning på godt 7%. De biodynamiske jordbrug omfatter alt fra små gartnerier, vingårde og frugtplantager på få ha til landbrug på 200 - 400 ha med blandet produktion: korn, mælk, kød, grøntsager. Se resultater af de biodynamiske metoder for jordens frugtbarhed og fødevarernes kvalitet i andre opslag her på siden.
Klik på figuren for at se den i stor format.


Biodynamisk dyrkning er særlig regenerativ for jordens liv og frugtbarhed Forskning viser: Biodynamisk dyrkning er særlig regenerativ for jordens liv og frugtbarhedBiodynamisk dyrkning er speciel – vi bruger midler og metoder, der aktiverer jordens mikroorganismer og mulddannelse ekstra godt. Vi har en holistiske forståelse af et landbrug som en levende organisme. Derfor arbejder vi også med at styrke livskræfterne i jord, planter, dyr og mennesker.
Denne planche viser resultater af biodynamisk dyrkning i sammenligning med konventionel og økologisk.
Klik på billedet for at se planchen i en større udgave.

Unge foretrækker Demeter blandt 14 grønne mærker Analyse viser: Unge foretrækker Demeter blandt 14 grønne mærker
Analysefirmaet Quantic laver bl.a. undersøgelser af forbrugernes kendskab til og valg af en række mærker.
Af de 14 grønne mærker, de har undersøgt blandt 1000 personer, rangerer Demeter højst i gruppen af 18 til 29-årige. Quantic skriver: "Tager vi 100 Demeter-brugere, så vil de 32 af dem være mellem 18 og 29 år. Gør vi det samme med Ø-mærket, så vil der kun være 19 personer mellem 18 og 29 år. Det er rigtigt, at Ø-mærket totalt set har rigtig mange unge forbrugere, men mærket har ikke så ung en profil som Demeter-mærket".
På grafen kan man se, hvordan de unge i forbrugergruppen forholder sig til de 14 mærker.
Personerne i undersøgelsen er repræsentative i forhold til køn, alder, husstandssammensætning, geografi og indkomst.
Klik på grafen for at se den i større format.
Kilde: Quantic Mærknings Monitor 2020


Biodynamiske råvarer 'Frisk fra Gården' til køkkendøren - i dele af København Biodynamisk Mini-mælk og fløde i Meny og Spar
Pernille og Jim Saabye på Damsmosegård ved Dronningmølle har lagt gården om til biodynamisk dyrkning, og nu kan de levere Demeter-godkendt mælk til Øllingegård Mejeri fra deres 150 køer. Køerne græsser på marker med stor variation af urter og blomster. De har horn, som køer naturligt har - de biodynamiske Demeter-regler tillader ikke at afhorne kalvene. På mejeriet, der samarbejde med Naturmælk, tappes den som Mini-mælk og piskeføde, der forhandles af Meny- og Spar-butikker. Læs mere om Damsmosegård her.


Demeter er det mest bæredygtige mærke Demeter er det mest bæredygtige mærke
På syv ud af de syv kriterier, der blev spurgt om i en stor tysk undersøgelse, svarer de deltagende forbrugere, at det biodynamiske mærke Demeter er nr. 1. Det drejer sig om vigtighed, engagement, klimabeskyttelse, resursehensyn, lokalt, fairness og bæredygtighed. Det mener 32.700 tyske forbrugere, der har deltaget i undersøgelsen ’Årets grønne mærke’ i begyndelse af 2020, foretaget af analyseinstituttet YouGov for magasinet Stern. På andenpladsen kom økologimærket Bioland.
Kilde: www.kurzelinks.de/hje7


Biodynamiske råvarer 'Frisk fra Gården' til køkkendøren - i dele af København Biodynamiske råvarer 'Frisk fra Gården' til køkkendøren - i dele af København
3 unge iværksættere har stiftet Frisk fra Gården, der henter råvarer fra biodynamiske og økologiske jordbrug på Sjælland og Sydhavsøerne og bringer dem ud med cykelbud til kunder i dele af København. Læs om deres leverandører, produkter og om bestilling af varer på friskfragaarden.dk


Dokumentarfilm om 'Den største lille farm's forvandlingen fra ørken til livs-rigt landbrug Dokumentarfilm om 'Den største lille farm's forvandlingen fra ørken til livs-rigt landbrug
Ægteparret Molly og John Chester har gennem 7 år skabt en frugtbar oase midt i et goldt bakkelandskab i Californien. Men det har været hårdt. De har dyrket økologisk og biodynamisk og med stort fokus på biologisk mangfoldighed for at skabe balance i jorden, planterne, dyrene og naturen. Det er der lavet en usædvanlig flot og spændende film om. Hvis du ikke fik set den i biografen i foråret, kan du se den gratis på Filmstriben.
Se flere mindre film om gårdens folk og dyr på https://www.apricotlanefarms.com/


Steffenskilde-korn Netbutik med friskmalet korn fra Steffenskilde
Steffenskilde ved Gerlev er Danmarks ældre biodynamiske gård. De har i mange år solgt korn til private, og har nu indrettet eget mølleri med stenkværn. Melet males først, når man bestiller. Se www.steffenskilde.dk


Solskin torvebod Biodynamisk torvebod i Kolding
Det lille alsidige jordbrug Solskin ved Christiansfeld står nu på torvet i Kolding hver lørdag med et stort udvalg af egne produkter. Lige nu er der højsæson for deres kirsebær. De har også salg fra gården og en netbutik med salg af kød fra egne dyr. Se www.solskin.biz


Solskin torvebod Temasider om biodynamisk frugt og grønt i Gartner Tidende
Fagbladet Gartner Tidende sætter i det seneste nummer fokus på biodynamisk frugt og grønt - og på den voksende efterspørgsel efter biodynamiske produkter. Der er bl. a. besøg hos frugtavler Verner Andersen og på Gartneriet Rødmose. Læs temasiderne her


Biodynamiske frø til haven Frugtbare frø - uden hybrider - til haven
Biodynamiske frø fra biodynamisk forædling - det er grundlaget i frøfirmaet Bingenheimer. Det har et meget stort sortiment af grøntsager, krydderurter og blomster. Alle sorter er OP/open pollinated/frøfaste sorter, som man kan tage frugtbare frø af og bruge til at så næste sæson. Altså ingen F1-hybrider, der er en slags 'engangsfrø'. Se mere.


Resultater af forskning i biodynamisk dyrkning Resultater af forskning i biodynamisk dyrkning
De biodynamiske metoder virker på en række områder endnu bedre end de økologiske, ikke mindst når det gælder jordens frugtbarhed og planternes sundhed. Se præsentationen af forskningsresultater, som blev vist på Økologi-Kongressen i november.

Biodynamisk dyrkning af grøntsger –  i balance med kvæg, kulstof og klima
Gartner Endrik Maat på Gartneriet Rødmose ved Vejle dyrker 100 forskellige grøntsager, urter, blomster, frugter og bær, og har både køer, heste, høns, ænder, bier og katte. Mangfoldigheden på Rødmose giver liv og balance, en frugtbar, muldrig jord og mere sikre høstudbytter. Det er typisk biodynamisk. Se videoen her:

Filmen er blevet til med støtte fra Promilleafgiftsfonden for landbrug og produceret for Foreningen for biodynamisk jordbrug af Moxtell Productions.


Biodynamisk gård med kvæg opbygger 10 x mere kulstof end den udleder Biodynamisk gård med kvæg opbygger 10 x mere kulstof end den udleder
Richard Gantletts gård på 650 ha med 260 køer har et meget positivt CO2-regnskab. Stor biodiversitet, ingen pløjning, biodynamiske præparater og masser af urter giver en imponerende stor opbygning af kulstof i jorden - bl.a. takket være køernes positive virkninger. Se hans præsentation på Økologi-Kongressen sidste år her
(Klik på diagrammet for at se det i større format)


Faglig vejledning om redskaber til biodynamisk og anden regenerativ dyrkning Faglig vejledning om redskaber til biodynamisk og anden regenerativ dyrkning
Takket være projektmidler fra Promilleafgiftsfonden for landbrug kan foreningen tilbyde faglig vejledning om egnede redskaber til at bruge biodynamiske præparater, hø-te, kompost-te og andre styrkende midler. Læs mere her.


Biodynamisk areal Flere biodynamikere, større areal
Det Demeter-godkendte areal er fra 2018 til 2019 steget med 400 ha svarende til 14 % og udgør nu 3400 ha.
Klik på figuren for at se den i fuld størrelse.


Ny netbutik med biodynamiske kødprodukter fra egen gård Ny netbutik med biodynamiske kødprodukter fra egen gård
Hedeagergård ved Ølgod har oprettet en netbutik med kødprodukter fra gårdens egne kvæg og grise, der bliver slagtet og forarbejdet hos Slagter Sørensen i Videbæk. Desuden er der flere andre produkter i sortimentet, f.eks. biodynamiske vine og økologiske oste og mel. Varerne sendes eller man kan hente dem på gården, Lynevej 9 ved Ølgod.
Se mere om Hedeagergård og udvalget i netbutikken her


Ny netbutik med biodynamiske kødprodukter fra egen gård Biodynamiske dagligvarer og vin på nettet
Hvis det er småt med udvalget i de butikker, man handler i, kan man købe biodynamiske dagligvarer (mel og gryn, pasta, olie, safter, mayo, vin, konserves, havefrø med mere) på nettet.

Der er flere netbutikker med et bredt udvalg af biodynamiske produkter, bl.a. Økovejen. Skriv biodynamisk i søgefeltet for at få listen over produkterne frem.

Også Helsam har et stort udvalg. Skriv både biodynamisk og demeter (ikke samtidig) i søgefeltet - det er lidt forskellige produkter, der kommer frem. Man kan få varerne til sendt eller hente dem i den Helsam helsekostforretning, man ønsker (så er fragten gratis, uanset hvor lidt man køber for).

Der er mange biodynamiske vine på markedet og i flere prisklasser. Også i netbutikker. Nogle af vinene er Demeter-godkendte, hvilket garanterer, at de lever op til Demeterreglerne. En af de importører, der har et stort udvalg, er Økovin.

Muldiverset Nyt spisested og butik med mange biodynamiske råvarer ved Præstø
Det hedder Muldiverset og serveret mad torsdage og fredage aftener. Den store 3-længede gård rummer desuden en velforsynet gårdbutik med primært lokale økologiske og biodynamiske produkter – og et Akademi med foredrag og undervisning. Smukt beliggende i Stavrby ved Jungshoved. Birgitte Escherich er initiativtager og leder af Muldiverset. Se http://muldiverset.dk


Muldiverset Artikel om de biodynamiske vinavlere på SydfynSkårupøre Vingård blev Demetergodkendt sidste år som den første i Danmark. I en artikel fortæller Bente og Carsten om arbejdet med at dyrke vinplanter i det ikke helt ideelle danske klima. Se her


Muldiverset Se eller gense TV-udsendelsen med frugtavler Verner Andersen
Den er fra 2009, men absolut værd at se eller gense: en udsendelse med frugtavler Verner Andersen i hans biodynamiske plantage ved Slangerup. En plantage med en stor mangfoldighed af arter og sorter af frugt og bær, af blomster og buske, af husdyr og fugle og insekter. Se den her

Den frie biodynamisk landbrugsuddannelse i Norden – BINGN Den frie biodynamisk landbrugsuddannelse i Norden – BINGN
3 år med praktik på biodynamiske jordbrug i et nordisk land, kombineret med 5 x 1 uges seminar om året med teori og projektarbejde – det er opskriften på en succes. BINGN står for Biodynamisk Initiativ for Næste Generation i Norden, og det 4. hold begyndte i februar i år. Eleverne betaler selv med stipendier, opsparing og løn på gårdene. Uddannelsen er ikke statsgodkendt og eleverne kan derfor ikke få SU. Det er en fri uddannelse, så de kan selv tilrettelægge forløbet i samarbejde med sekretariatet. Der er deltagere fra mange lande, også uden for Norden. Se temanummeret af Herba med elev-beretninger om hvorfor de har valgt BINGN, og hvad de får ud af det. Det er på engelsk. Læs mere på www.bingn.org


Bliv klogere på biodynamiske Demeter-regler på 2 minutter Video: Bliv klogere på biodynamiske Demeter-regler på 2 minutter
Biodynamiske produkter er ikke alene økologiske – de er også dyrket efter mere holistiske principper og med særlige, styrkende midler: de biodynamiske præparater. Hvis de opfylder de internationale regler for dyrkning og forarbejdning, kan de mærkes med Demeter-mærker. Demeter-reglerne gælder i hele verden og er de mest omfattende og skrappe i den økologiske branche. Se noget af det, de omfatter her


Ny film om at dyrke biodynamisk frugt Video om biodynamisk regenerativ dyrkning for mere muld
Martin Beck er kendt for sine kurser om hvordan planter og jord, sol og luft spiller bedre sammen ved hjælp af bl.a. kompost og biodynamiske præparater. Resultatet er større  rodnet, mere liv og kulstof i jorden = bedre frugtbarhed og sundere jord og planter. I denne video forklarer han med enkle tegninger, hvordan det fungerer, og hvad man kan gøre for at øge jordens frugtbarhed. Det er jordnær biodynamik og meget vigtigt.
Se oversigt over jord-kurser her https://www.erikfrydenlund.dk/kurser




Positivliste over kålsorter, der ikke er genteknologisk fremstillet Positivliste over kålsorter, der ikke er genteknologisk fremstillet
En række frøfirmaer anvender genteknologiske metoder til at fremstille især kålarter og –sorter. Det er de såkaldte CMS-hybrider, der ikke er tilladt at bruge i biodynamisk dyrkning. For gartnere og landmænd er det vigtigt at kunne undgå dem, hvis man ikke ønsker at dyrke den type. En ny positivliste er en god hjælp. Se mere her 


Seminar om livskræfter og kvalitetsudvikling Sådan kan man bruge de biodynamiske præparater i have og landbrug
De biodynamiske præparater er samlet den praktiske 'grundsten' i biodynamiske dyrkning. Det er urter, kogødning og kiselpulver, der gennem en række naturlige processer er blevet mere dynamiske i deres virkning på kompost, jord og planter. De styrker samspillet mellem det bio-logiske (mikroorganismer, planter og andet levende) og det dynamiske, dvs. de kræfter, der virker aktiverende og formende på det biologiske liv. Det er baggrunden for, at bio-dynamisk hedder netop biodynamisk, der betyder livskraft.
Se en kort vejledning i, hvordan præparaterne bruges i haven og i landbruget.


Ny film om at dyrke biodynamisk frugt Biodynamisk most - det skal smage af hele plantagens liv, muld og mangfoldighed
"Min biodynamiske frugt og mine most skal smage af det sted, det 'terroir', som det kommer fra: klimaet på Strynø og jorden, komposten, urterne, høet, naturen og dyrene" siger Mette Stjernholm Meldgaard fra StrynØfrugthave i denne video. "Den biodynamiske dyrkning skal være med til at styrke lokal-præget i mine æbler og de andre frugter og de most-typer, jeg lavet".
Filmen er lavet med projektmidler fra
Fonden for Økologisk Landbrug




Biodynamisk vinterseminar om næring og kræfter Sociale aktiviteter på stort set alle biodynamisk landbrug
Biodynamiske avlere er meget engageret i at åbne deres gård eller gartneri for mennesker, der er interesserede i og/eller har brug for 'ægte oplevelser' med jord, planter og dyr.
I Foreningen for Biodynamisk Jordbrug har vi spurgt alle biodynamiske avlere om deres aktiviteter, holdning og erfaringer med sociale aktiviteter. Aktiviteterne er delt i 3 grupper: 1) hensyntagende arbejdssituationer, 2) uddannelsesorienterede aktiviteter og 3) åbne/kulturelle aktiviteter. Undersøgelsen viser, at 80% har eller har haft 1), 96% har eller har haft 2) og 78% har 3). Alle synes det er vigtigt og givende, og de fleste vil gerne udbygge aktiviteterne. Foreningen er i kontakt med andre foreninger og med myndigheder for at samle og dele erfaringer og gøre administrative barrierer mindre. Kontakt os gerne på info@biodynamisk.dk
Læs artiklen om undersøgelsen her

Biodynamiske frø til haven På udkik efter et biodynamisk bofællesskab?
En gruppe mennesker i Jylland er ved at finde en gård, der skal danne rammen om et biodynamisk bofællesskab. De er åbne for andre interesserede. Læs mere her (pdf).
Også på Sydfyn er der et bofællesskab på vej. Det ligger ved gården Torpegård ved landsbyen Diernæs, lidt uden for Fåborg. Byggeriet af de første huse går snart igang. Der er plads til 12 huse, og der er stadig ledige grunde. Læs om Bofællesskabet Torpegård på www.projekt-torpegård.dk

Derfor er jeg biodynamisk landmand - Birthe Holt
Birthe Holt er gartner på Hertha Levefællesskab i Herskind mellem Århus og Silkeborg. Hun dyrker ‘alle mulige’ grøntsager til beboere i øko-landsbyen Hertha, der har ca. 200 beoere. Nogle af dem er udviklingshæmmede, og de er med i arbejdet i Herthas gartneri, landbrug, mejeri og bageri nogle timer om dagen. Birthe Holt gør meget ud af at opbygge jordens frugtbarhed med biodynamiske præparater, kompost, efterafgrøder og skånsomme metoder. Komposten laves af gødning fra stedets egne køer.


Se flere videoer her.


Vitalitet Ny bog om Vitalitet – om dyrkning og fødevarekvalitet i nyt lys
Mange kender Jens-Otto Andersen fra hans arbejde med biokrystallisationsmetoden, der viser kvalitet med krystal-billeder. Han har en årrække har været forskningsleder på Biodynamisk Forskningsforening og en flittig foredragsholder. Sin store viden har Jens-Otto Andersen nu samlet i en bog med titlen “Vitalitet – fra muld til mave”. Læs om den på www.vitalitet.org hvor den også kan bestilles.
Hør også udsendelsen på Radio 24-7 med Jens-Otto Andersen og Søren Ejlersen fra Aarsiderne – her

Karl Henning Mikkelsen Vanding kan undgås med biodynamisk dyrkning
Læs artiklen i Agrologisk om Karl Henning Mikkelsens erfaringer med at forvandle hans ‘håbløse’ sandjord ved Brande til frugtbare marker ved at bruge biodynamisk dyrkningsmetoder: kvæg, kompost, præparater, efterafgrøder.... Se også de korte videofilm om hans resultater: Video 1 og video 2

UNCCD FN-pris til Sekem for opdyrkning af ørken i Egypten
Sekem startede som et lille biodynamisk landbrug et sted lagt ude i ørkenen nordøst for Kairo for 30 år siden. I dag er det et kraftcenter med dyrkning af en lang række fødevarer og lægeplanter. Sekem har økologisk/biodynaisk landbrugsrådgivning over hele Egypten. Der er virksomheder, uddannelsesinstitutioner (alt fra børnehave over skole, fagskole og universitet) og ca. 1200 lokale medarbejdere på Sekem. For 7 år siden begyndte Sekem opdyrkning af ca. 2.000 ha ørken øst for Sekem med biodynamiske metoder, og de har i år fået FNs Land for Life-pris for deres arbejde med at revitatilsere ørkenen med biodynamiske dyrkningsmetoder. Læs om Sekem på www.sekem.com

Kursus på engelsk i biodynamisk jordbrug Netbaseret kursus på engelsk i biodynamisk jordbrug – op til master/kandidat-niveau
We would like to inform you of a unique opportunity to deepen your studies and undertake research in biodynamics through a distance learning course. The course, Researching Holistic Approaches to Agroecology, offers the flexibility of learning while you work, linking practice with study and research. It is an international course with students currently representing Africa, North America and the UK. A flexible progression pathway includes the possibility to obtain a postgraduate certificate, diploma or full Masters degree.
Full details of the course on http://researchingagroecology.org.uk
Interested? Contact: Jane Tyler at jane.tyler@crossfieldsinstitute.com

Hest i biodynamisk vinmark ‘Smagen af fordybelse’ – artikel om biodynamisk kvalitet
Weekendavisen har talt med kokke, vinfolk og forskere om det særlige (og ‘mærkelige’) ved den biodynamiske dyrkning og de produkter, der kommer ud af det. Der er både begejstrede og skeptiske udsagn, for biodynamisk er jo ikke helt almindelig... Læs artiklen her

Renée Toft Simonsen om biodynamiske fødevarer Er biodynamisk økologiens Ferrari?
Det mener Renée Toft Simonsen, der på sine sider i Femina (fra den 19. marts) skriver, hvad der gør biodynamiske fødevarer til et godt valg, hvis man gerne vil have ’det bedste for alt, kroppen, naturen, dyrene ...’ Læs synspunktet her


Lokalt og biodynamisk Lokalt og biodynamisk – find oplysninger om hvor og hvad
Mange vil gerne købe biodynamiske varer direkte hos avleren. På hjemmesiden www.lokalt-og-biodynamisk.dk kan man finde de gårde, der sælger direkte – både til private, til forbrugergrupper, abonnenter og restauranter. Flere af gårdene udvider deres sortiment og faciliteter for at gfølge med efterspørgslen. Siden er lavet i forbindelse med et projekt for større lokal biodynamisk afsætning med støtte fra Fonden for økologisk landbrug.

Biodynamiske køer Derfor har biodynamiske køer horn
Køer har naturligt horn, og det er der flere gode grunde til – både for køerne selv og for os, der drikker mælk. Det fortæller Klaus Loehr-Petersen fra foreningen om i et kort ‘videoforedrag’, der er optaget i helsekostforretningen RenKost i Århus. Se den på Youtube. Mejeriet Naturmælk forhandler biodynamiske mælketyper – www.naturmaelk.dk

Video om forskellen på biodynamisk og økologisk 3 minutter om ligheder og forskelle på biodynamisk og økologisk
Et videoforedrag om (lidt af) det der er specielt ved biodynamisk dyrkning og helhedssyn på fødevarekvalitet og sundhed. Også fra RenKost i Jægergårdsgade i Århus, der er en engageret forhandler af biodynamiske Demeter-produkter. Se Video om ligheder og forskelle på biodynamisk og økologisk
Se den omtalte folder her


Grøntsager fra Nørregaard Nørregårdkassen – lokale biodynamisk grønt til Fyn og Trekantområdet via Aarstiderne
Aarstiderne lancerede sidste år Kiselkassen med grøntsager fra Kiselgården til lokale kunder på Sjælland, og følger nu op med Nørregårdkassen til Fyn og Trekantområdet. Den er fyldt med friske, biodynamiske grøntsager fra Nørregård ved Årup, der dyrker et stort sortiment og er kendt for deres kvalitet. Læs om Nørregård på www.norregaarden.dk og om NørregårdKassen her

Biodynamiske produkter fra Helsam Stort udvalg af biodynamiske produkter hos helsam.dk
Det er ikke alle helsekostforretninger, der har alle biodynamiske produkter på hylderne, men deres grossist Helsam kan levere ca. 100 forskellige varer – fra børnemad til seniordrik. Skriv biodynamisk eller Demeter i søgefeltet på www.helsam.dk og se hele udvalget. Man kan bestille det man ønsker og få varerne leveret fragtfrit til den helsekostforretning, hvor det passer en bedst at hente dem. Man kan også få dem leveret til døren - se mere på Kundeservice på helsam.dk
Helsam.dk har ikke alle biodynamiske produkter, f.eks. korn og mel fra Bageriet Aurion, men det får alle helsekostforretninger direkte fra Aurion eller Solhjulet.

Biodynamiske produkter fra Helsam De 8 naturråd for større mangfoldighed
Med Økologisk Landsforening i spidsen har en række grønne organisationer inkl. Biodynamisk Forening lavet et hæfte med 8 gode råd til, hvordan landmænd får mere og bedre natur på bedriften. Det er enkle, men virksomme anvisninger til en størrebiologisk mangfoldighed, som også haveejere og andre jordbrugere kan få glæde af.
Hæftet kan ses som pdf her


Biodynamisk havekurster En tør sommer uden behov for at vande kartofler på sandjord
Sandjord er godt til kartofler – hvis man kan vande i tørre perioder. Det kan Karl Henning Mikkelsen ved Brande, men det ikke så nødvendigt mere. Siden han lagde om til biodynamisk dyrkning for 9 år siden har jordens indhold af humus ændret sig meget. Sidste år kunne han undvære vanding trods en lang tør sommer: jorden forsynede planterne med tilstrækkelig vand. Læs mere i artiklen fra Effektivt Landbrug her

Biodynamisk Grunduddannelse på Skjoldhøj Landbrugsfællesskab Biodynamisk grunduddannelse på Skjoldhøj Landbrugsfællesskab
Landbrug, kursussted, børnehave – Skjoldhøj Landbrugsfællesskab ved Sabro, tæt på Århus, er et dynamisk sted med stor erfaring i de biodynamiske principper og metoder. De tilbyder nu en 2-årig grunduddannelse for både nye og erfarne med jordbrug. På programmet står både husdyr (fodring, pasning), kompostering, planteavl, jordbearbejdning, de fire elementer og kulturhistorie. Læs mere om uddannelsen her



Demeter - biodynamisk kvalitet Stor vækst i salget af biodynamiske produkter
Demeterforbundet har opgjort salget af Demeter-produkter sidste år fra grossister og forarbejdningsvirksomheder. Det viser en stigning på 27% i forhold til 2012. Dertil kommer salget direkte fra ‘bonde til kunde’ via torvehandel, gårdbutikker, fødevarefællesskabe m.m. som også er stigende. Det svarer godt til den store interesse for de biodynamiske dyrkningsmetoder og produkter hos både landmænd, virksomheder og forbrugere, som foreningen registrerer på flere måder. Stigningen skyldes bl.a. en meget aktiv indsats med salgsfremmeaktiviteter, som foreningen har gennemført med støtte fra Fonden for økologisk landbrug og GUDP i 2013, og som bliver udbygget her i 2014, med midler fra Promilleafgiftsfonden.
Læs mere om den biodynamiske udvikling på FødevareWatch her

biodynamisk jordbrug som biodiversitets-områder 10% af et biodynamisk jordbrug skal være biodiversitets-områder
Stor biologisk mangfoldighed er grundlæggende i biodynamisk jordbrug. Mangfoldighed betyder mange former for liv, der samarbejder og styrker hinanden – fra de helt mikroskopiske til hest og køer. Biodynamisk set er en stor mangfoldighed ikke alene biologisk positivt – det giver også gården og de fødevarer, den producerer, mere livs*kraft. Og det er netop det bio*dynamisk dyrkning drejer sig om.
Demeter-reglerne har krav om, at 10% af en biodynamisk gårds areal skal være biodiversitets-områder: skov, hække, enge, vandløb, gærde, jordvolde, grøfter m.m. De biodynamiske præparater bruges til bl.a. at styrke forbindelsen mellem natur-områder og kultur-elementer (afgrøder og husdyr) på gården, så den bliver en sunde og livskraftig helhed.

Solhjulets produktion i Uganda demetergodkendt “Solhjulets gård” i Uganda er blevet Demeter-godkendt
Solhjulet har i 10 år samarbejdet med Amfri Farm-projektet i Uganda om at dyrke økologiske og biodynamiske grønsager, frugter og krydderier. En stor del af dem bliver solgt i Danmark via Solhjulets import. Og her i februar er den centrale gård, Kyampisi Farm, blevet Demeter-godkendt. Det giver mulighed for at sælge produkter fra gården med Demeter-mærker.
Læs om Uganda-projektet her

Demeter - Biodynamisk Kvalitet Demeter-mærket er kendt af flere end vi ville have gættet på
Forbrugerrådet Tænk har undersøgt danskernes kendskab til en række grønne mærker. Topscoreren er ikke overraskende Ø-mærket, som 99 % af de adspurgte kender. Demeter-mærket kendes af 10 %, og det er ”ikke så ringe” i betragtning af, at biodynamiske produkter kun udgør en lille niche i det økologiske sortiment. De forhandles især i helsekostforretninger, gårdbutikker og visse supermarkeder.
Økologisk og biodynamisk har meget til fælles, men der er også vigtige forskelle. Demeter-reglerne er noget skrappere – faktisk markedets mest krævende - af hensyn til jordens og fødevarernes renhed. Se listen over de ekstra krav til biodynamiske produkter her

DVD om Rudolf Steiner og biodynamisk dyrkning Flot DVD om Rudolf Steiner og bl.a. biodynamisk dyrkning
Rudolf Steiners åndsvidenskab, antroposofi, er ikke det letteste at læse om. Nu er der kommet en meget flot film om mange af de praktiske aktiviteter, han har inspireret til: jordbrug, pædagogik, medicin, forskning, kunst, økonomi m.m. Personer fra mange lande fortæller om deres arbejde ud fra den antroposofiske menneske- og naturforståelse, og hvordan Steiners anvisninger virker som inspirationskilde og i praksis. Filmen er på engelsk, men har danske undertekster (man kan også vælge norske og svenske) takket være Fønix Musik, der har oversat og udgivet den. Den varer godt 3 timer og koster 229 kr. Fønix Musik anviser nærmeste forhandler www.fonixmusik.com

Peter Sisseck, Biodynamisk vinavler Peter “Pingus” Sisseck fortæller om sin biodynamiske vindyrkning
I programmet “Flaskens Ånd” på Radio 24syv besøgte værten Poul Pilgaard fornylig den danske verdensstjerne inden for vinavl, Peter Sisseck. Han er i vinkredse kendt for sine spanske Pingus-vine, der af kendere betegnes som helt specielle. Peter Sisseck har i flere år dyrket med biodynamiske metoder, bl.a. kompost og præparater, for at styrke jordens liv og frugtbarhed og planternes sundhed. Det fortæller han om i programmet fra uge 48. Hør det på Radio24/7– et par minutter inde, efter nyhederne. Læs mere om Peter Siccesk vinavl.

Biodynamisk Hø-mælk Gastronomipris til den biodynamisk hø-mælk
Mejeriet Naturmælk har netop vundet “Mejeribrugets Gourmetpris 2013” for deres biodynamiske hø-mælk
Om mælken, der bl.a. leveres fra Naturmælk til Restaurant Noma, blev der sagt:
“En atypisk mælk med god fedme og en kompleks duft”
Mejerichef Leif Friis Jørgensen siger til denne pris: ”Vi vinder med en mælk. Men ikke en hvilken som helst mælk. Mælken er nøje udvalgt fra biodynamiske gårde, hvor der fodres med hø. Denne specialmælk er et niche produkt, der leveres til nogle af landets – ja nok verdenens bedste kokke og deres restauranter. Det er vi da lidt stolte af! Både at vinde prisen, men så sandelig da også at leverer til de ypperste på det gastronomiske danmarkskort.” Se http://www.naturmaelk.dk/nyheder

Biodynamiske produkter fra Aurion Aurion øget sit biodynamiske sortiment markant
Den nye sortimentliste fra Bageriet Aurion viser, at stort set al deres hvede, rug, byg og havre nu er Demeter-mærket. Desuden er alle de langtidsristede korn (undt. jomfrubyg) og flertallet af “Den første grød”-typerne biodynamiske. Aurion kendte pumpernickel, 4-kornbrød, rugbrød og grahamsbrød bliver også bagt af biodynamiske råvarer. “Der er kommet flere og større godkendte Demeter-avlere, så vores forsyninger af biodynamisk korn er blevet meget bedre. Desuden har høsten været god i år, så vi kan sætte Demeter-mærket på mange flere af vores produkter end tidligere. Det er vi meget glade for, og det er vores kunder også”, oplyser Inger Larsen på Aurion.

Biodynamisk Olivenolie Præmieret biodynamisk olivenolie nu i Danmark
Det græske familiefirma Epikouros fremstiller olivenolier, oliven og vine. Deres Demeter-olivenolie har i år vundet sølv på både BioFach og og BiOL i Italien. Nu forhandler Biogan både olien og katamata-oliven fra Epikouros i Danmark. Læs om olivenolien fra Epikouros. Se Biogans sortiment af økologiske og biodynamiske produkter på www.biogan.dk

Biodynamic Agricultural College Online-kursus i biodynamisk landbrug
Har du praktisk erfaring med økologisk jordbrug, en uddannelse indenfor landbrug eller gartneri og lyst til at vide noget (mere) om de biodynamiske principper og metoder, så er der nu en god mulighed for et kursus via nettet. Emnerne er bl.a. gården som levende organisme, kompostering, biodynamiske præparater, dyrehold og sociale aspekter. Kurset er på engelsk. Læs mere på www.bdacollege.org.uk

Klaus Loehr-Petersen fortæller om biodynamisk dyrkning Video om hvad biodynamisk dyrkning og kvalitet er – kort fortalt
I et interview på Familiekanalen fortæller Klaus Loehr-Petersen fra foreningen om hvad biodynamisk dyrkning står for, og konkret om præparater, hø, kohorn, mælk, forskning og Demeter-reglerne. Indslaget kan ses her på Familiekanalens hjemmeside.

Karin Petersen, biodynamisk hønseavler Karin og hendes biodynamiske høns
Karin Petersen har 4 hønsehuse med ialt 12.000 høns på Birkelund ved Tønder. Hvordan holder man kontakt med så mange høns? Karin fortæller i en artikel i Økologi og Erhverv (nr. 521, april 2013), at hun forholder sig til hønsenes “gruppesjæl”. Læs den her

Biodynamisk romanesco broccoli CMS-frie frø
Grønsagsfrø af CMS-typen er fremstillet med en form for genteknologi, der er forbudt i biodynamisk dyrkning, men tilladt for økologer. Biodynamisk Forening har lavet en liste over de arter og sorter, der er CMS-frie.
Læs mere her

Biodynamisk areal 2005-12 Demeter-godkendt areal steg igen i 2012
Der er god gang i omlægningen til biodynamisk dyrkning blandt danske økologer. På 5 år er det Demetergodkendte areal steget med over 100% til nu 2481 ha. Udsigterne for i år er også positive: der er flere landmænd, der overvejer at lægge om. Klik på grafikken for at se den i større format.
Læs her om nogle landmænds motivation for at dyrke biodynamisk

Godt hø Kunsten at lave godt hø
LandTV har lavet en fin video om kunsten at lave godt hø. I ”Høets mestre” viser bl.a. Frode Hjort Gregersen, der vandt bronze ved DM i hø i sommer, hvordan græsset skal dyrkes, slåes og tørres for at blive godt sundt foder til køer og andre drøvtyggere. Se den på http://youtu.be/qiAheVOG4Yw

Hodde Kristian - Europas bedste øko-ost er biodynamisk Sådan laver man en biodynamisk Europamester-ost
Kristiansminde Gårdmejeri ved Varde laver flere forskellige Kristian-oste, og deres store 9 kg Hodde Kristian blev i foråret kåret som Europas bedste i sin klasse. TV2-Syd har besøgt gårdmejeriet, som ledes af Hanne og Vagn Borg. I indslaget fortæller han om mælkens vej til en Hodde Kristian og hvorfor det er vigtigt for dem, at det er biodynamisk mælk, de bruger. Se indslaget her.

Endrik Maat, Rødmose Gartneri Følg livet på gartneriet
Gartneriet Rødmose er et lille, meget alsidigt gartneri med grønsager i drivhuse og på friland. Og med godt 60 forskellige krydderurter. Der er også køer, heste, får, geder, høns, bier… Endrik Maat har dyrket biodynamisk i 25 år og sælger sine varer fra torveboden. Han skriver meget levende og underholdende om aktiviteter, overvejelser og oplevelser i løbet af året. Læs det på www.roedmose.dk

Naturmælk og dets biodynamiske mælk
Film om Mejeriet Naturmælk og dets biodynamisk mælk
Naturmælk har et stort sortiment af økologisk mælk og er det eneste landsdækkende mejeri med et biodynamisk sortiment. Landbrug og Fødevarers filmselskab LandTV har lavet en lavet en film om den store variation i mælkeprodukter, græsmarker med urter for sundere ko-foder og forskning i mælkekvalitet på Kvægbrugets Forsøgscenter og Forsøgscenter Foulum.
Der er et interview med Günther Lorenzen fra Jejsing Demeter I/S, der leverer det meste af mejeriets biodynamiske mælk (begynder ved 16 min. og 15 sek.). De to biodynamiske gårdmælktyper er fra Jejsing Demeter og Rosenholm, der begge fodrer med hø i stedet for ensilage.
Filmen kan ses her.

Lyt til biodynamisk vin Radioudsendelse om biodynamisk vin på 24syv
“Flaskens ånd” er et program på Radio 24syv om vin med vinskribenten Poul Pilgaard Johnsen som vært. Den 21/1 var emnet biodynamisk vin, som værten omtaler meget positivt ud fra sin store erfaring med vin og vinbønder. Også biodynamiske grønsager får ros for deres smag. Gæsten var regionsforsker Peder Byberg, der belyste det antroposofiske/biodynamiske grundlag for metoderne. Det er en god og oplysende udsendelse, det sætter fokus de biodynamiske resultater for udviklingen af vines smags- og “terroir”-kvaliteter.
Også skizmaet mellem antroposofiens forbehold overfor at drikke alkohol og de biodynamiske vines store succes bliver belyst. Der er dog hverken påbud eller forbud i antroposofien, kun oplysninger og opfordringer til at arbejde med egen indsigt og erkendelser.
I udsendelsen bliver der givet nogle faktuelle fejloplysninger, som her lige skal korrigeres (teksten i ()): bl.a. at humuspræparatet laves om foråret (det laves om efteråret), at et biodynamisk landbrug ikke må få ting udefra (det må det gerne) og at R. Steiners anvisninger er gammel landbrugsviden i en ny form (de bygger på en ny åndsvidenskabelig indsigt, som R. Steiner havde, og som han anviste øvelser til at alle andre også kan opnå).
Hør udsendelsen her

Biodynamisk ko med hornSolhjulet er Danmarksmester i biodynamiske friskvarer
Grosssistvirksomheden Solhjulet startede for næsten 40 år siden på Niels Ebbes biodynamiske jordbrug ved Bjerringbro. Det er i dag landets største
cateringfirma af økologiske og biodynamiske fødevarer – både tørvarer og friskvarer – til kantiner, restauranter, butikker, torveboder, indkøbsforeninger m.fl. Solhjulet prioriterer stadigt biodynamiske produkter meget højt, og på årsbasis er der over 400 forskellige Demeter-produkter i sortimentet, hvoraf mange frugter og grønsager er sæsonvarer.
Solhjulet har i flere år været en drivende kraft i udvikling af økologiske
og biodynamisk dyrkning blandt småbønder i Uganda, som Solhjulets aftager varerne fra. Læs mere på www.solhjulet.dk

SandflugtJordens muld - verdens guld
Mulden i landbrugsjorden kommer ikke af sig selv - den skal bygges op og passes med godt sædskifte, gødning/kompost og skånsom jordbehandling. Og biodynamiske præparater, når det skal gøres rigtigt godt. Jordens muld er afgørende for dens frugtbarhed, dvs. hvor godt den holder på fugtighed, ilt, næringsstoffer og mikroorganismer - og hvor meget CO2, den kan opbygge til organisk kulstof. Muld er derfor en fremtidssikring af en sund fødevareproduktion. Det er en erkendelse, der ikke er særlig udbredt, men den breder sig, som man kan læse i en artikel fra Grøn Hverdag nr. 2, 2010, hvor de biodynamiske resultater også indgår. Læs den her

Nørregård i TV2FynBesøg Nørregård - på TV2Fyn
Nørregård ved Årup er en af landets mest alsidige landbrug. På de kun ca. 50 ha har de både ammekøer, grønsager (ca. 35 slags), skov, gårdbutik, bageri, børnehave og en institution for unge udviklingshæmmede, der er med i arbejdet. Den var i mange år biodynamisk drevet, derefter nogle år som økologisk, men bliver med det nye ejerpar Maria og Morten Bjerre nu igen biodynamisk dyrket. Deres mange grønsager sælges fra gårdbutikken og via Solhjulet www.solhjulet.dk
TV2Fyn har lavet en fin udsendelse, der kan ses her
Læs mere om Nørregård på http://www.norregaard-is.dk

MulddannelseBiodynamisk bedst til CO2-binding i jorden
Økologisk dyrkning er 20% bedre end konventionel, når det gælder opbygning af organisk kulstof i jorden (”mulddannelse”) af luftens CO2. Biodynamisk er dog endnu bedre: i snit er der 25% mere organisk kulstof i de biodynamiske jorde end i de økologiske. Det viser en 212 siders rapport fra den engelske økologiorganisation Soil Association om dyrkningsforsøg fra hele verden. Forskellen er bl.a. kompostering af gødningen og brug af de biodynamiske præparater.
Rapporten kan anbefales til fagligt interesserede – den har godt 1200 referencer! Den kan læses på www.soilassociation.org

Sundhed i muld, mad og menneskerFilm om sundhed i muld, mad og mennesker
Biodynamisk jordbrug er økologisk - men det er mere end det. Hvad dette "mere" er kan man få noget af forklaringen på i en film, Foreningen for Biodynamisk Jordbrug har lavet som informationsmateriale til forbrugere og andre interesserede. En række biodynamiske landmænd m/k og en mejerist fortælle om deres arbejde med at skabe sundhed i muld, mad og mennesker ved hjælp de biodynamiske metoder.
Filmen varer ca. 12 min. Den er lavet for foreningen af Chilbal Film med projektmidler fra Fonden for økologisk landbrug.
Se filmen her. (Åbner i nyt vindue)

7 Biodynamikere fortæller7 biodynamikere fortæller
om deres motivation til at dyrke efter de biodynamiske principper - og hvad de lægger vægt på i deres praktiske arbejde. Det gør de i et hæfte, som foreningen har udgivet med interview af de syv landmænd. De dækker et bredt område, både med hensyn til baggrund, landbrug og personlige vinkler på, hvordan de bruger deres inspirationer og målsætninger i det daglige arbejde.
Hæftet giver mange konkrete oplysninger, som ikke kun er interessante for landmænd, men også for forbrugere, der gerne vil have et større indblik i, hvad biodynamikere tænker og gør.
'7 biodynamikere fortæller'-hæftet er udgivet med projektmidler fra Innovationsloven. Læs det her

 
 


Demeter
Biodynamisk fødevarekvalitet

Ny opdateret udgave af "minifolderen" om økologisk og biodynamisk
Biodynamiske produkter er økologiske – men de er mere end det. Der gælder skrappere regler for de biodynamiske produkter – ud over Ø-mærkereglerne.
Biodynamisk dyrkning har hele tiden fokus på kvaliteten af såvel jorden som fødevarerne, og derfor er der ekstra kontrol med Demeter-produkter.
Demeterreglerne bliver jævnligt justeret. Bl.a. er en ny metode med at dampe jorden for at slå ukrudtsfrø ihjel ikke tilladt i biodynamisk dyrkning, da den også slår vigtige mikroorganismer i jorden ihjel. Biodynamikere arbejder tværtimod for at gøre jorden så levende som muligt.
Også anvendelsen af kunstigt UVC-lys til bestråling af grønsager mod f.eks. gråskimmel er forbudt i biodynamisk dyrkning, hvor man fokuserer på at styrke planternes sundhed og modsstandskraft mod sygdomme og skadedyr.
Du kan også læse, at kun 14 tilsætningsstoffer i alt er tilladt i Demeter-produkter mod 45 i økologiske.
Læs mere om reglerne for Demeter-produkter her (i pdf-format), og få den lille folder i helsekostforretninger, gårdbutikker og hos torvehandlere.
Listen over autoriserede Demeterforhandlere kan du se her her


Demeter
Biodynamiske fødevarer fra morgen til aften
Der er mysli, brød, ost, grønsager, safter, mel og gryn, nødder og tørret frugt, pasta og pizza, olier og eddike, kaffe og te, øl og vin og meget mere - bl.a. børnemad og champagne. Demeter-produkterne findes i helsekostforretninger og gårdbutikker, hvor man handler med madvarer af høj kvalitet. Her kan du se adresserne på de autoriserede Demeterforhandlere, men også andre helsekostforretninger har mange Demeterprodukter. På produktlisten finder du en liste over alle de biodynamiske produkter på det danske marked. Print den ud og tag den med på indkøb.

Biodynamisk dyrkning giver mere muld
21 års forskning viser:
Biodynamisk dyrkning giver mere muld, bedre frugtbarhed og mere liv
Det store forskningsinstitut FiBL i Schweiz har - i tæt samarbejde med landmænd - gennemført et forsøg, kaldet DOK, med biodynamisk (D), økologisk (O) og konventionel (K) dyrkning efter alle (forsknings-)kunstens regler. Resultaterne efter de første 21 år viser, at den biodynamiske 'metode' virker bedst på jordens struktur, mulddannelse og organismer.
Det kan være svært at forklare, hvorfor kompostering af gødningen og små mængder biodynamiske præparater til kompost og marker kan have nogen målbare virkninger på jord og planter. Men resulaterne i DOK-forsøget og andre langtidsforsøg viser, at effekten er tydelig.
Forsøget er udgivet i et hæfte på 20 sider med mange illustationer og korte tekster på norsk/dansk. Et godt materiale til alle interesserede, både forbrugere, studerende og landmænd og andre fagfolk. Det kan bestilles her og læses her (som pdf).

Biodynamiske frø til haven
Biodynamiske frø til haven
En god høst starter med gode frø, og hvis man vil have frø, der helt fra bunden er dyrket og forædlet efter biodynamiske og økologiske principper, så er der her en lille vejviser til, hvor de kan købes.

Frugtbare frø

Frø er ikke bare frø
Moderne frø til grønsager og markafgrøder bliver i stigende grad fremstillet med bioteknologiske teknikker - nogle endda med genteknologiske teknikker. Det passer ikke til de biodynamiske principper, og mange af disse frø er derfor forbudt at anvende i biodynamisk dyrkning. Foreningen har de seneste år informeret bredt til den økologiske branche om frøtyper, kvaliteter og konsekvenser for også at inspirere økologerne til at tage stilling. Vi har samlet materialet under Frugtbare frø, og det er spændende læsning om et vigtigt emne.




Biodynamisk
kvalitet

Demeter-produkter er ikke alene økologiske - de er desuden dyrket med biodynamiske metoder og præparater, der styrker deres sundhed og ernærings-kvalitet.


Demeter-mærkerne er internationale garanti-mærker for kontrolleret biodynamisk dyrkning og forarbejdning. Reglerne kontrolleres af Demeter-forbundet.


3 kritiske artikler om GMO-planter og sundhed her.

GDPR